W celu podniesienia świadomości społeczeństwa na temat znaczenia wody, Browar Čížová w Czechach opracował - wraz z Veolią - piwo warzone z wykorzystaniem wody pochodzącej z odzysku.
Nie każdy wie, ale piwo plasuje się na 3. miejscu w rankingu najczęściej konsumowanych napojów na świecie. By wyprodukować 1 litr tego złocistego trunku, trzeba zużyć aż 10 litrów wody. Dzięki nowoczesnym technologiom, dostarczanym między innymi przez firmę Veolia, możliwe jest zminimalizowanie zapotrzebowania na wodę nawet do 3 litrów. Do przetworzenia jęczmienia lub chmielu w procesie produkcyjnym, zapotrzebowanie na wodę może wzrosnąć do 180 litrów na 1 litr piwa.
Zważywszy na europejski problem nadmiernego zużycia wody, browarnicy chętnie współpracują z firmami mającymi gotowe rozwiązania biorące pod uwagę ochronę naturalnych zasobów ziemi, a zwłaszcza odpowiedzialne zarządzanie gospodarką wodną.
Przykładem takiego odpowiedzialnego zarządzania jest Czeski mikrobrowar w Čížová, który podjął współpracę z firmą Veolia, dzięki czemu woda jest odzyskiwana z oczyszczonych ścieków pochodzących z Praskiej oczyszczalni w procesie klasycznej koagulacji, ultrafiltracji i odwróconej osmozy.
Zastosowana technologia membranowa sprawia, że filtracja nie wymaga dodawania chemikaliów i nowych rodzajów membran o niskim zużyciu energii. Po takim oczyszczaniu woda zawracana jest ponownie do minibrowaru Čížová i jest używana do warzenia piwa ERKO.
Piwo zaprezentowano w maju 2019 r. podczas Międzynarodowych targów wodnych VOD-KA 2019 w Pradze. Oprócz sukcesu procesu produkcyjnego okazało się, że nie ma różnicy pod względem smaku piwa, które produkowane jest z wody z recyklingu od piwa produkowanego w tradycyjny sposób.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- dowiedz się więcej